Publisert av: bentesen | juli 5, 2009

040709 – Hovstell

Vi tar det verste først tenker jeg…

I går fikk vi endelig hovtrimmer på besøk på beitet. Jeg innrømmer glatt at jeg virkelig ikke har peiling på høver, og at Sara i så måte har vært prisgitt hovslagerne vi har brukt i sin tid hos meg. Selvsagt kan jeg se når noe er -virkelig- galt, men det er bortimot det. Har prøvd å lære meg ved å spørre hovslagerne når de har vært og skodd henne, og har stort sett fått til svar at alt skyldes den dårlige hovkvaliteten. Konstante sprekker foran på begge fremhøver? Dårlig hovkvalitet, ikkeno man kan gjøre med det. At hun ikke kan gå mer enn maks 2 dager uten sko før hovveggen flyter ut og brytes opp? Dårlig hovkvalitet, ikkeno man kan gjøre med det. Jeg har til tider virkelig vært svært fortvilet over høvene hennes, og har mer enn en gang tenkt at det nok er de som kommer til å knekke henne til syvende og sist…

Men snille Stig som hjalp oss i går var av en helt annen mening, og det var så godt å høre hvordan han forklarte hvert skritt han gjorde, sa hvorfor det skulle være sånn og slik, hva som var galt om det ble gjort annerledes, og ikke minst; hva jeg selv kan gjøre for å forbedre denne «dårlige hovkvaliteten». For høvene hennes er slett ikke av dårlig kvalitet, hun har rett og slett blitt feil beskjært så lenge at det har gått utover alt som heter sirkulasjon i høvene hennes. Om det gjør vondt for en hesteeier å tenke på? Definitivt. Men vi skal gjøre det bedre fremover nå, det er helt sikkert.

Stig skjærte ned ganske mye på draktene hennes; de hadde faktisk blitt så høye at man kunne begynne å se antydninger til blodutredninger. I tillegg har han begynt arbeidet med å rette opp vinklene, siden hun har blitt skjært altfor lang i tåa tidligere. Fra hovveggen, som blir tykkere der den blir mest belastet, så vi også at hun er skjevskjært, og belaster for mye vekt på utsiden av samtlige bein. Som om dette ikke var nok fant han også WLD, White Line Disease, på samtlige bein. Dette er en sopp som spiser opp lamellene – altså den delen av hoven som holder hovveggen festet til resten -, og altså grunnen til at hovveggen flyter ut og knekker opp når hun går uten sko. Sprekkene på fremhøvene skyldes også WLD.  Jeg skal behandle dette med klorin og vann fremover, så håper vi at det forsvinner med det.

Jeg sitter igjen med en blanding av takknemlighet, dårlig samvittighet og en dæsj sinne. Takknemlighet fordi Stig kom vår vei og fikk vist meg hvor galt det var. Dårlig samvittighet fordi jeg ikke har lest mer selv, lært mer og på den måten kunnet kontrollere arbeidet mine tidligere hovslagere har gjort. Og sinne, stort sett rettet mot meg selv, for at jeg har latt dette pågått i 10 år.

Men også en bit håp. For nå skal vi endelig få fikset opp i dette, og når det er i orden, så er det til og med en mulighet for at Sara kan fungere som barfothest. Ingenting hadde vært bedre enn det!

Stig raspet forresten også vekk et par millimeter på draktene til Brego (fremme), og han kommer igjen om 3-4 uker for å holde øye med dem begge.


Svar

  1. hurra for at det er håp:)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: